Si no pots caviar el focus, canvia de far

By 14 març 2019 QualityBlog

Sovint les preocupacions et porten a una dinàmica tòxica que t’impedeix avançar. I què és la preocupació? Una resposta cognitiva prèvia a l’ansietat. N’hi ha de diferents tipus? Sí. La preocupació adaptativa que t’enfoca a l’acció. Aquesta fa bona pinta, veritat?

 

Però també tenim la preocupació desadaptativa. Aquesta, t’enfoca en les amenaces i et dificulta l’adaptació i el benestar emocional. Llavors … Què fas? Mira al teu voltant, tanca els ulls i confia en tu. Avui volem que facis alguna cosa diferent.

 

Ja saps que per a QOFL, el temps és un recurs molt important. Per això, intentem donar eines que siguin dinàmiques i efectives. Després de 30 anys d’investigació, Ad Kerkhof, un psicòleg clínic de la Universitat Vrije d’Amsterdam, va donar unes senzilles pautes molt pràctiques per a deixar de preocupar-se o començar a preocupar-se una miqueta menys:

 

  1. Estableix a la teva agenda un “temps de preocupacions” cada dia. Sí, el que llegeixes. Igual com et marques a la teva agenda una reunió, marca’t un temps per les teves preocupacions. 15 minuts al matí i 15 a la tarda / nit.
  2. La teva zona de relax i descans no és lloc per preocupacions. Res de llit, sofà o el teu racó favorit. Destinaràs un temps a preocupar-te, a focalitzar i amb això a buscar solucions.
  3. Tingues present records positius. Normalment apareixen les preocupacions a la nit (la 2a sessió de 15′ del dia), així que la fórmula varia: 5′ de preocupació i 10 ‘de pensaments positius. Si apareix una preocupació, repeteix els pensaments positius tantes vegades com siguin necessaris.
  4. Busca distraccions. Si et preocupes fora del teu “temps de preocupació”, busca distraccions per entretenir la teva ment.
  5. Pren-te el teu temps. No pretenguis deixar de preocupar-te de tot. Tu tens el teu propi ritme.

 

Què et sembla aquesta guia ràpida que va marcar Ad Kerkhof? A QOFL li funciona, tot i que hi ha dies que els 15 ‘s’estenen massa. Adopta el teu millor mètode i explica’ns com t’ha funcionat.

35 Comments

Deixa una resposta