La Família, la primera escola

By 21 febrer 2019 QualityBlog

Sigui quin sigui el teu model de família, tu formes part d’ella. Per això, és important que per educar les emocions dels més petits comencem per reeducar les nostres, les dels grans. Diversos estudis i doctorats en l’àmbit de la pedagogia consideren essencial que “una bona educació emocional garanteix una bona salut mental“. A partir d’aquest punt … Què pots fer?

 

No necessites tenir el millor màster per estar format en emocions, però si tenir recursos per afrontar les adversitats del dia a dia. Des de QOFL et donem dues pautes que creiem fonamentals:

 

  • Tenir temps per a tu. Per escoltar-te, per sentir la teva emoció, per situar-la en el teu cos i posar-li nom.
  • Tenir temps per a ells. Per escoltar-los, per acompanyar-lo a: sentir la seva emoció, a situar-la en el seu cos i posar-li nom.

 

Junts és millor! Un cop aprenen a identificar el que senten i et tenen al seu costat per validar-ho, és més fàcil que quan torna a aparèixer l’emoció sàpiguen gestionar-la.

 

Hi ha tres equivocacions que es repeteixen en les famílies i hauries d’evitar:

 

  • Creure que els més petits aprenen a gestionar les emocions sols. És molt important no deixar sol al teu fill/a, no han d’aprendre sobre les marxa, sobretot a la primera infància. Com ja vam comentar en el post anterior, no hi ha emocions positives ni negatives. És per això que has de tolerar totes les emocions que sent el teu fill / a. Totes les emocions són vàlides i tenen la seva raó de ser; no pots frenar la seva manera d’expressar-les.
  • Creure que hi ha un model de com afrontar els conflictes. Cada família, la seva cultura, la seva filosofia de vida, el seu entorn, tot influeix en la seva manera d’expressar i de comunicar. Per això, cada família és única, i com més recursos, més possibilitats i opcions tindràs per gestionar les diferents situacions del dia a dia.
  • Creure que no hem de posar límits. Intervenir i posar límits quan la reacció emocional pot posar en perill la integritat (física o mental) del propi nen/a o d’un altre. Necessiten saber fins on poden arribar. Saber quines pautes són les que els generen seguretat i estabilitat. Ensenyar què fer i no fer.

 

Des que naixem cada persona necessita el seu temps i el seu espai per sentir les seves pròpies emocions. Per això, a QOFL creiem que el temps és fonamental en el nostre dia a dia. Et reserves el teu temps i espai per escoltar-te a tu i als teus? Explica’ns el teu moment i visita la pàgina Family Time.

125 Comments

Deixa una resposta